© RVD – Koos Breukel

Sieraden

Met sieraden kun je niet snel de plank misslaan als je een koninklijke look wil. De royals van vandaag worden zowel met historische juwelen gezien als met bijouterie. Ook allerlei stijlen komen bij de koninklijke dames voorbij, van grote fantasie oorbellen tot armbandjes van stof. Eigenlijk zien we vrijwel alles voorbij komen. Zo heeft Zara Philips van Engeland zelfs een tijd een tongpiercing gedragen. En verscheen de moeder van Duchess Meghan met een neuspiercing op het huwelijk van haar dochter. Toch zijn er wel een paar interessante wetenswaardigheden te vermelden over het dragen van sieraden op een koninklijke manier.

Oorbellen

Wat betreft oorbellen zien we echt van alles voorbij komen in royaltyland. Maxima is bijvoorbeeld dol op statement oorbellen en ook Laurentien houd van opvallende bijous in haar oor. De Engelse Meghan en Catherine gaan doorgaans voor bescheidenere oorbellen. Natuurlijk kunnen de dames ook putten uit de historische sieraden die hen ter beschikking worden gesteld, daar worden de bijous dan ook mee afgewisseld.

Heb je meerdere gaatjes in je oren? De meeste royals dragen eigenlijk altijd maar één paar oorbellen. Wil je toch meerdere oorbellen tegelijk dragen, zorg dan dat je maar één paar grote oorbellen draagt en voor de rest kleine steentjes of studs.

Kettingen

Kettingen zien we in alle soorten en maten voorbij komen in koninklijke kringen. Van grote diamanten exemplaren tijdens staatsbanketten, tot fijne gouden kettinkjes voor overdag. Maar ook bijous zien we onder de huidige generatie royals volop. Prinses Laurentien draagt graag opvallende kettingen in allerlei kleuren, maar ook onze eigen koningen Maxima kan er wat van. Van de tutti frutti sieraden tot grote, houten kettingen.

Zorg voor balans als je een grote ketting draagt. Dus niet al te grote oorbellen als je ketting de eyecatcher is. Tenzij je natuurlijk naar een spectaculair feest gaat en alles uit de kast kan halen, dan mag dit natuurlijk weer wel.

Horloge

Als het om een klokje om de pols gaat, kiezen royals vaak voor echte klassiekers. Máxima is al jaren trouw aan de Tank van Cartier en ook andere royals zijn fan van dit van oorsprong Franse juwelenhuis. Van duchess Catherine tot prinses Diana, Cartier is een populair merk onder de koningshuizen.

Ben je op zoek naar een horloge met koninklijke allure? Dan kun je natuurlijk voor een dergelijk model of merk gaan. Voor de kleinere portemonnee kun je kijken voor een vintage horloge of een ander merk dat dezelfde klassieke uitstraling heeft. In een horloge investeren is wel de moeite waard, je draagt het immers elke dag en je kunt er soms generaties meedoen. Als je er zo naar kijkt is het soms niet zo’n grote investering als het op het eerste gezicht lijkt.

Ringen

Ringen zijn geweldig sieraden, omdat je ze als drager zelf ook kunt zien én omdat je met een opvallende ring toch niet overdressed kan zijn. Investeren in een mooie ring kan dan ook geen kwaad. Als je een mooie ring hebt, geeft dit je outfit meteen een extraatje. Denk maar aan de prachtige ring van Diana die Duchess Catherine nu draagt. Deze eyecatcher zorgt direct voor een koninklijke look.

Zorg dat als je voor een mooie ring gaat dat deze kleurt bij meerdere outfits. Zowel goud als zilver staan bij elke kleur en dat is prettig. Wil je ook een steen, houd dan rekening met de kleur hiervan als je de ring altijd wil dragen. Een citrien kleurt makkelijk bij alle outfits, met een groene steen wordt dit al lastiger.

Wat betreft de etiquette is het goed om te weten dat bij het dragen van handschoenen ringen altijd onder de handschoen worden gedragen. Een zegelring is in koninklijke kringen geen onbekende, deze kan zowel aan de ringvinger als aan de pink worden gedragen. Vroeger, toen de zegelring ook nog echt gebruikt werd, droeg men de ring ook wel aan de wijsvinger, inmiddels zien we dit niet meer. Laat in je zegelring alleen het familiewapen graveren, geen andere wapens of initialen.

Armbanden

Een mooie armband is een sieraad voor het leven en geeft elke outfit een upgrade. Je kunt hem elke dag dragen en ervan genieten. Een keer sparen voor een mooie armband is dus zeker de moeite waard. Royals dragen vaak gouden en diamanten exemplaren. Ook varianten met parels worden gezien. Maxima draagt graag allerlei type armbanden naast elkaar en door elkaar.

De jonge generatie royals wordt ook regelmatig met trendy armbandjes gezien van eenvoudige koordjes en steentjes. Soms worden er ook exemplaren gedragen met een spirituele boodschap. Op het gebied van armbanden lijken er dus weinig regels. En je hoeft dus niet per se diep in de buidel te tasten.

Tiara

De tiara is misschien wel het meest koninklijke sieraad. Met een tiara op je hoofd voel je je al snel een prinses of koningin, waarschijnlijk omdat dit sieraad het meest op een kroon lijkt. In koninklijke kringen wordt een tiara vooral gedragen bij staatsbanketten en door de bruid op haar huwelijksdag.
De meeste dames die niet van koninklijke bloede zijn, dragen een tiara alleen op hun trouwdag of als ze naar een bal gaan, denk bijvoorbeeld aan het debutantenbal of Wiener Ball.

Heb je een gelegenheid waarbij het gepast is om een tiara te dragen? Waarschijnlijk kun je dan geen greep uit de koninklijke kluis doen, dus de kans dat je met flink diadeem met grote diamanten kunt verschijnen is niet groot. Kies dan voor een mooi sieraad, beter klein en fijn dan iets bombastisch waarvan het overduidelijk is dat het nep is. Kan je niets vinden waar je tevreden over bent? Dan kun je beter geen tiara dragen, een diadeem waarvan het overduidelijk is dat het namaak is, zal afbreuk doen aan je outfit en dat is zonde. Het is dan ook een optie om een mooie broche in het haar te laten verwerken.

De plek waar je waarschijnlijk het beste kunt slagen voor een tiara zijn bruidsshops. Hier kun je vaak mooie tiara’s vinden voor een lage prijs die er koninklijk uitzien, ook al zijn ze niet gemaakt van echte diamanten. Heb je een mooi diadeem gevonden? Zorg dan dat je hem op de dag zelf goed in een opgestoken kapsel laat verwerken. Zo komt de tiara het best tot zijn recht én blijft die het beste zitten, wel zo fijn als je zorgeloos wil bewegen en dansen!

Overige sieraden

Een broche geeft een outfit ook al snel een koninklijke touch. Draag hem hoog op je revers of laag op een ceintuur. Verwerkt in een kapsel kan de broche eveneens voor een zeer royale uitstraling zorgen. Een broche heeft soms een tuttige connotatie, maar eigenlijk is dat zonde. Onze koningin Máxima heeft met haar diverse broches laten zien, dat ze ook heel stoer en grappig kunnen zijn. Denk aan de spinnen, kevers en vlinders die ze als broche heeft gedragen.

Heb je piercings of draag je bijvoorbeeld graag enkelbandjes? Zoals we hierboven al aangaven, met bijna elke trend is ook wel een royal gespot! Houd het wel een beetje rustig, als je een koninklijke look wilt behouden. Dus én een tattoo op je enkel én een enkelbandje is al snel too much. Heb je een neuspiercing? Combineer dit dan niet met grote oorbellen.

Voorderest is het qua sieraden niet snel gek genoeg. Onze koningin Máxima draag gerust vijf verschillende armbanden naast elkaar die totaal niet matchen en verschillende kleuren hebben. Naast haar diamanten armbanden heeft ze ook wel eens een knooparmbandje gedragen. Kijk vooral wat bij je persoonlijke stijl past. Ben je niet zo van de accessoires, kijk dan eens bij Catherine. Die heeft meestal een rustige look, waarbij één accessoire de eyecatcher is. Er is altijd wel een royale look te vinden voor inspiratie die bij je persoonlijke smaak past!

Leuke adresjes

  • Ben je op zoek naar een vintage designer horloge of sieraad? Dan is het leuk om te kijken op de site van Spiegelgracht Juweliers of;
  • Wist je dat juwelier Schaap en Citroen ook een vintage collectie heeft? Op deze site staan de mooiste vintage horloges.