© RVD – Jeroen van der Meyde

Dresscodes

Ben je uitgenodigd voor een promotie of een bruiloft? Dan kan het zomaar zijn dat er een dresscode vermeld staat op de uitnodiging. Veel mensen ervaren een dresscode als iets lastigs of ingewikkelds, terwijl het tegenovergestelde juist de bedoeling is: met een dresscode probeer je het als gastheer of gastvrouw juist makkelijker te maken voor je gasten. Het is namelijk niet leuk wanneer je als gast underdressed of compleet overdressed bent. Door een dresscode te hanteren zorg je ervoor dat er geen verwarring ontstaat over wat gepaste kleding is op het feestje dat je organiseert.

Wat betekent een dresscode?

Ontvang je een uitnodiging met een dresscode, dan is het verstandig om hier gehoor aan te geven. Door je gepast te kleden toon je respect naar de gastheer of gastvrouw. Om verwarring te voorkomen is het belangrijk dat de gastheer of gastvrouw een duidelijke dresscode op de uitnodiging zet. Vroeger waren er niet zoveel dresscodes en was het duidelijk welke kleding hierbij hoorde. Tegenwoordig lees je allerlei varianten op de vroegere dresscodes: van feestelijk tot casual chic. Hieronder vind je de meest gebruikte dresscodes van tegenwoordig met uitleg welke kleding hierbij gepast is.

Dresscode smart casual

De dresscode smart casual is de laatste jaren ontstaan en vooral populair onder jongeren die een feestje organiseren. De dresscode is niet heel erg vastomlijnd en vraagt wat creativiteit van de gast. Het is de bedoeling dat je casual, maar toch verzorgd voor de dag komt.

Denk bij heren aan een mooie chino met een overhemd en blazer erboven. Een mooie suède gespschoen maakt de look compleet.

Voor dames kan het bij deze look alle kanten op. Zorg in ieder geval dat je jurkje niet te kort is of een flink decolleté heeft. Ga voor mooi verzorgde casual make-up en mooie schoenen, kies voor een nette, platte schoen of een pump. Bij deze dresscode kun je beter niet voor laarzen kiezen.

Dresscode casual chic

Deze dresscode is nog net wat chiquer dan zijn voorganger. Kleed je met nog wat meer aandacht dan wanneer je smart casual zou gaan. Je kunt misschien voor dezelfde type kledingstukken kiezen, maar ga voor luxere materialen en accessoires. Hiermee laat je zien dat je de dresscode begrepen hebt.

Dresscode feestelijk

Soms wordt deze dresscode ook wel party chic genoemd. Dit een is vrije dresscode, waarbij je kan kiezen voor kleding waarin jij je feestelijk voelt.

Voor de dames kan dit een feestelijk jurkje zijn of een jumpsuit. Voor heren kan dit een pak zijn zonder of met das. Style de look af met bijbehorende accessoires en sieraden. Feestelijke schoenen maken de look compleet.

Dresscode tenue de ville

Tenue de ville is één van de oudste kledingvoorschriften en betekent letterlijk vertaald ‘stadskledij’. Staat deze dresscode op een uitnodiging, dan is het alleen niet de bedoeling dat je gekleed gaat zoals we tegenwoordig naar de stad gaan. Heren horen bij deze dresscode een (maat)pak te dragen, in een onopvallende kleur zoals grijs of donderblauw en gecombineerd met nette schoenen, zoals brogues of een gespschoen. De outfit wordt afgemaakt met een overhemd en stropdas.

Voor dames zijn er wat meer keuzes. Zo kunnen zij kiezen voor een jurk in een neutrale kleur, liefst over de knie. Een broekpak is ook een optie, een jurk of rokje met daarbij een jasje kan ook. Maak de outfit af met mooie schoenen, zoals een pump of ballerina en verzorgde make-up.

Dresscode jacquet

De dresscode jacquet is er eigenlijk alleen voor heren. Een jacquet is een lange grijze jas, met strepenbroek en een vest. Hieronder wordt een wit overhemd gedragen met dubbele manchet en een blinde knoopsluiting. De outfit wordt afgemaakt met een stropdas, zwarte schoenen en eventueel met een hoge hoed en handschoenen. Een jacquet is het meest feestelijke wat een man kan dragen overdag . Het is niet de bedoeling dat je na zonsondergang nog een jacquet draagt, let hier dus op.

Wat moet je als vrouw dragen als een man een jacquet draagt? Het is het meest gepast om in dat geval een feestelijke cocktailjurk aan te trekken met mooie pumps. Ga na of het gewenst is om een hoed of fascinator te dragen. Voor de dames geldt net als voor de man en zijn jacquet: na zonsondergang is het niet de bedoeling dat je nog een hoofddeksel op hebt. Houd hier dus rekening mee qua kapsel. Je wil immers niet je opgestoken haar moeten lostrekken rond zonsondergang om je fascinator eruit te krijgen.

Dresscode cocktail

De dresscode cocktail vraagt om een echte cocktailjurk. Deze mag boven de knie zijn, maar zorg dat de jurk niet te kort is. Over de knie of midi mag ook, als de jurk maar niet tot de grond komt. Zorg voor een verzorgd kapsel, mooie make-up en subtiele sieraden. Style de look af met pumps en een feestelijk tasje, zoals een clutch. Een hoed is alleen gewenst als hier expliciet om gevraagd wordt.

En voor de heren? Hoewel dames bij de dresscode ‘jacquet’ wordt geadviseerd een cocktailjurk te dragen, is dit andersom niet zo. Trek als man dus niet je jacquet aan als er ‘cocktail’ op een uitnodiging staat! Een donker gekleurd pak met een effen overhemd eronder is voldoende. Een stropdas en overhemd met dubbele manchet zijn optioneel, kijk naar de gelegenheid: wordt van vrouwen verlangd dat ze een hoed dragen? Dan kan je als man meer uitpakken, dan wanneer dit niet het geval is. Kies in ieder geval voor nette schoenen en zorg dat ze gepoetst zijn.

Dresscode black tie

Staat er op een uitnodiging dat de dresscode ‘black tie’ is dan wordt er van de heren verwacht dat zij een smoking aantrekken. Een smoking is een zwart pak met speciale revers en een bies op de broek. Er wordt een speciaal wit overhemd bij gedragen en een vlinderdas. Onder een smoking horen officieel zwarte lakschoenen, draag in ieder geval nooit lichte schoenen onder je smoking. Eventueel kan de look nog worden afgemaakt met een pochet. Draag geen horloge, dit wordt afgeraden bij deze dresscode. Gezelligheid kent immers geen tijd, dus een horloge is nergens voor nodig.

Bij black tie wordt van de dames verwacht dat ze een lange jurk dragen, feestelijke make-up, pumps of sandaletten. Een klein tasje en mooie sieraden maken de look af. Wil je liever een korte jurk dragen? Weet dan dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. Kies dan liever voor een jurk die van voren kort is en van achter lang. Of ga voor een chique jumpsuit. Bij black tie kan je als vrouw zeker met je look spelen, maar houd het wel gepast. Ga dus ook niet voor een te diep decolleté.

Dresscode white tie

White tie is de meest feestelijke dresscode die er is, zowel mannen als vrouwen mogen bij dit kledingvoorschrift uitpakken. Mannen worden verwacht een rokkostuum te dragen. Een zwart kostuum die aan de voorzijde kort is gesneden en aan de achterzijde juist lang. Hieronder wordt een wit vest gedragen en een speciaal overhemd. De vlinderdas maakt de outfit compleet. Draag onder een rokkostuum donkere leren schoenen en hoge sokken, zodat je geen stukje been kan zien. Een horloge is ook niet gepast.

Dames mogen bij de dresscode white tie een lange galajurk aan in een donkere, maar liefst feestelijke kleur. Ook qua sieraden en make-up mag worden uitgepakt. Houd het wel ten alle tijden stijlvol, dus zorg dat sieraden wel met elkaar matchen en de make-up in balans is. Draag onder de jurk hoge hakken of sandaletten en style de look af met een feestelijke clutch. Handschoenen en een stola mogen ook bij deze look. Draag je ringen onder de handschoen en armbanden erover. Draag in ieder geval geen horloge, dat is not done bij dit kledingvoorschrift.