De koninklijke dames komen mede dankzij hun schoeisel elegant voor de dag. De jongere generatie royals loopt veelal op torenhoge hakken. Dit zorgt ervoor dat de dames nog slanker lijken en het zorgt voor een extreem vrouwelijke look. Platte schoenen worden zelden gedragen, meestal alleen wanneer het echt niet anders kan. Laarzen zien we ook niet vaak aan het koningshuis, pumps zijn echt de schoenen die de boventoon voeren aan het hof.

Hoge hakken

Bijna elke officiële gelegenheid verschijnt Máxima op hoge hakken. Voor de royals van andere koningshuizen geldt hetzelfde: hebben ze een publiek optreden, dan komen de dames hooggehakt ten tonele. De oudere generatie gaat voor lage hakken. Prinses Beatrix en The Queen of England dragen over het algemeen blokhakken en gezien hun leeftijd is dit geen onverstandige keuze. Het is eigenlijk een wonder dat van de jonge generatie royals nog nooit iemand is gevallen. Stiletto’s van meer dan 10 centimeter zijn eerder regel dan uitzondering. Hiermee wordt soms uren gewandeld over straatstenen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, terwijl iedere vrouw weet dat dit topsport is. Sleehakken komen af en toe voorbij, meestal alleen bij casual gelegenheden. Zo draagt Duchess Catherine graag sleehakken naar sportwedstijden en koningin Máxima bij optredens die op het gras plaatsvinden.

De pumps die de koninklijke dames dragen komen in allerlei soorten en maten voorbij. Glad leer, suède, plateaus en puntneuzen: de royals hebben alle modellen wel in hun kast staan. Wel is het opvallend dat koninginnen en prinsessen relatief vaak suède lijken te dragen. Misschien is dit omdat suède al snel een chique uitstraling geeft of omdat royals personeel hebben die de schoenen verzorgen. Suède vraagt immers om meer onderhoud dan glad leren schoenen.

Naast klassieke pumps dragen royals regelmatig ook peeptoes en sandaletten naar officiële gelegenheden. Vooral onder avondjurken worden schoenen met open tenen gedragen. Let erop dat je voeten en teennagels goed verzorgd zijn, wanneer je dit soort schoenen draagt. Ook is het bij dit soort schoenen extra van belang dat je de goede maat draagt. Te grote of kleine schoenen staan al snel armoedig. Helaas geeft onze koningin hierbij niet het goede voorbeeld. Ondanks dat ze een ruim budget tot haar beschikking heeft, verschijnt ze toch regelmatig op te kleine schoenen. Wellicht komt dit doordat koningin Máxima met haar schoenmaat 42 relatief grote voeten heeft.

Met een paar klassieke pumps kun je de plank nooit misslaan

Overige modellen

Het is jammer dat de royals zo prat gaan op pumps. Er zijn genoeg andere schoenen, die ook potentie hebben. Een mooie veterschoen, loafer of een enkellaarsje kan ook verzorgd en elegant staan onder een outfit. In de tijd dat Máxima nog prinses was wist ze ons wel een keer te verrassen door bij een publiek optreden onder een leren jurk lange laarzen te dragen. Ook verschijnen de royals af en toe op sportschoenen bij activiteiten. Wanneer Máxima voor haar baan bij de VN op pad is draagt ze ook wel eens ballerina’s of slippers. Dit zijn echter uitzonderingen, zodra ze in haar rol van koningin is, draagt ze vrijwel altijd pumps.

Wil je er net zo bij lopen als de royals? Besef dan dat zij een groot budget hebben te besteden en over het algemeen op dure schoenen lopen. Vaak is de pasvorm hiervan stukken beter dan van goedkope pumps. Daarnaast worden de koninginnen en prinsessen overal naartoe gereden en hoeven zij niet hele stukken te lopen voordat ze op hun bestemming zijn. Natuurlijk staan pumps elegant en verlengen ze je silhouet, maar draag alleen pumps als je er goed op kan lopen. Je kan nog zo verzorgd voor de dag komen, maar wanneer je strompelend en struikelend loopt, doet dit helaas toch afbreuk aan je voorkomen. Het kan een optie zijn om flatjes te dragen en een paar pumps in je tas mee te nemen, die je aantrekt wanneer je op je bestemming bent aangekomen.

Op pumps leren lopen

Kan je niet zo goed op pumps lopen, maar wil je dat wel? Begin dan eerst op lage en brede hakken en koop als dat goed gaat steeds iets hogere en slankere hakken. Daarnaast is het fijn om eerst binnenshuis hakken te dragen en als dat goed gaat er pas mee naar buiten te gaan. Straatstenen lopen vaak lastiger dan een vlakke vloer. Bovendien kan je in huis je hakken verwisselen wanneer je wil. Als je net begint met het dragen van hoge hakken kun je het beste ze een uurtje dragen en daarna verwisselen voor een comfortabeler paar. Bouw dit steeds verder op totdat je ze een hele (werk)dag aankan. Neem in het begin wel altijd een ander paartje mee in je tas als je voor het eerst op je hoge hakken naar buiten gaat.

Tot slot is het de moeite waard om te zoeken naar een schoenenmerk dat goed bij jouw voet past. Een hak loopt het lekkerst als de hak exact onder het midden van je hiel zit. Goedkope hakken zijn vaak een crime om op te lopen, het hoeft dus echt niet altijd aan jou te liggen als het lopen op high heels niet lukt. Als je eenmaal een match hebt gevonden tussen jouw voet en een bepaald merk, kan dit al veel schelen. Heb je geen groot budget? Verkoop dan eventueel oude schoenen op internet, voordat je in een nieuw paar investeert. Eventueel kan je ook nieuwe schoenen online (tweedehands) kopen. Als je nog zoekende bent naar een merk dat je goed past, is het beter om een nieuw paar in een winkel te kopen, zodat je kan passen.

Samengevat

  • Draag alleen pumps als je hier goed op kan lopen
  • Kies de juiste maat
  • Ga voor een pump zonder toeters en bellen voor een klassieke look
  • Zorg dat je pumps goed onderhouden zijn: dus geen beschadigde hakken of kale neuzen
  • Heeft je schoen open tenen, zorg dan voor verzorgde voeten