Hoeden en haaraccessoires

In Nederland worden er door vrouwen weinig hoeden gedragen. Door het dragen van een hoed onderscheid je jezelf dus al snel. Een hoofddeksel geeft de draagster allure, een hoed is een eenvoudige manier om je outfit wat meer cachet te geven. Dit is echter alleen het geval als je de hoed op een correcte manier draagt en bij de juiste gelegenheid.

Koningshuizen en hoeden

Vroeger hadden bijna alle dames één of meerdere  hoeden. Tegenwoordig is dit anders, maar de dames van ons koningshuis zijn gelukkig een uitzondering op deze regel. Prinses Beatrix haar hoeden maken echt onderdeel uit van haar koninklijke voorkomen. Máxima kiest voor een heel ander type hoofddeksel dan haar schoonmoeder, maar ook bij haar maakt het hoofddeksel onderdeel uit van haar royale signatuur. Niet elk koningshuis kiest voor een hoofddeksel om de koninklijke look te compleet te maken. Koningin Letizia van Spanje draagt zelden een hoed en ook koningin Rania van Jordanië staat erom bekend dat ze geen liefhebster is van hoofddeksels. Daarentegen dragen de dames in België en de royal family in Engeland wel geregeld hoeden en fascinators.  In de Scandinavische landen worden ook regelmatig hoofddeksels gedragen.

Verschillende hoofddeksels

Hoofddeksels zijn er in allerlei soorten en maten. De kleinste variant noemen we haaraccessoires en deze bestaan vaak uit een enkele strik met wat veertjes ter decoratie. Over het algemeen worden dit soort kleinere haaraccessoires gedragen door jongere prinsessen bij officiële gelegenheden.

Een stapje groter zijn de fascinators, deze komen in allerlei soorten en maten voor. Duchess Catherine uit Engeland is dol op dit hoofddeksel, maar ook koningin Máxima heeft een flink aantal fascinators in haar garderobe. Meestal is dit model op een haarband bevestigd of op een kammetje, zodat ze eenvoudig in het kapsel kunnen worden verwerkt. Wanneer gekozen is voor de variant op een haarband, wordt deze vaak zo geplaatst in het kapsel, dat de band niet meer te zien is en de fascinator op het hoofd lijkt te zweven.

Met een fascinator kom je altijd stijlvol voor de dag

Een ander type hoed dat niet zo groot is en vaak door royals wordt gedragen, is de pillbox. Deze hoed zorgt voor een klassieke uitstraling en wordt meestal achterop het hoofd gedragen. Een mooie hoed voorbij officiële gelegenheden. De turban is ongeveer net zo groot, maar veel minder bekend. De hoed lijkt op een tulband en houdt het gezicht vrij. Máxima heeft deze hoed in haar collectie en ook Sheikha Moza van Qatar is fan van dit type hoofddeksel .

Dat een baret ook koninklijk kan zijn, heeft Máxima bewezen. Zowel in haar tijd als prinses als koningin verscheen ze op de nationale feestdag in Groningen met een rode baret op haar hoofd. Dit is niet de enige casual hoed die Máxima koninklijk weet te dragen. Op officiële gelegenheden droeg ze ook al eens een fedora, de bescheiden versie van de cowboyhoed. Ook prinses Mary van Denemarken heeft de fedora wel eens opgehad bij officiële gelegenheden.

Een baret kan altijd en geeft elke outfit een upgrade 

Grotere modellen hoeden zijn er natuurlijk ook. Bekend zijn de flaphoed en Máxima´s favoriete model, de relevé.  Dit is een groot model, waarbij aan de voorzijde de rand is opgeslagen waardoor je het gezicht van onze koningin goed kan zien. Hiernaast zijn er nog allerlei modellen, de hoedenmaakster Fabienne Delvigne die voor verscheidene royals regelmatig hoofddeksels maakt weet elke keer de mooiste namen te verzinnen voor haar hoeden.

Seizoen

Hoeden zijn er in allerlei soorten en maten zoals je kunt lezen. Wil je graag een hoed dragen of wordt dit verwacht wanneer je naar een bepaalde gelegenheid gaat? Let er dan goed op dat de hoed matcht bij het seizoen. Zo zullen in de zomer waarschijnlijk andere kleuren mooi bij je gelaat staan dan in de winter. Geen enkel ander onderdeel van je outfit zit zo dicht op je gezicht, dus houd hiermee rekening als je een hoed uitkiest.

Daarnaast zijn veel zomerse hoeden gemaakt van sisal of sinamay en deze materialen kunnen absoluut niet tegen de regen. Het is zonde als je er prachtig uitziet, maar je mooie outfit verpest wordt door het weer, dus houd hier rekening mee bij je hoedenkeuze. Heb je voor de herfst een mooie vilten hoed uitgezocht, let er dan ook op dat de kans groot is dat deze wind vangt. Koningin Máxima gebruikt spelden om de hoeden aan haar kapsel te bevestigen en zo te voorkomen dat haar hoofddeksels wegwaaien. Het is ook mogelijk om een elastiek aan de hoed vast te maken en deze weg te werken in het kapsel om er zeker van te zijn dat de hoed op zijn plaats blijft. Ingebouwde haarkammetjes zijn ook mogelijk.

Een hoed die de goede maat heeft, zal ook minder snel afwaaien dan eentje die te groot is. Sowieso is de maat van de hoed erg belangrijk, wanneer je verzorgd voor de dag wil komen. Een te grote of te kleine hoed staat al snel lachwekkend. Wil je niet teveel geld uitgeven aan je hoofddeksel? Veel Engelse confectie- en accessoireketens hebben fascinators in het assortiment waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten. Ook tweedehands winkels verkopen vaak mooie hoeden tegen een lage prijs.

Etiquette

Wil je een hoed dragen, zorg dan dat dit past bij de gelegenheid. In Nederland worden over het algemeen alleen nog hoeden gedragen bij bijzondere gelegenheden. Denk aan Prinsjesdag, een huwelijksviering of juist een begrafenis, een kerkdienst of een speciale borrel waarbij op de uitnodiging de dresscode is vermeld. Daarnaast dragen sommige mensen in de zomer graag een hoed als bescherming tegen de felle zon.

Heb je een feestje en weet je zeker dat het gewaardeerd wordt dat je een hoed draagt, zorg dan dat je er nooit mooier uitziet dan de gastvrouw. Vind je dit lastig in te schatten, ga dan liever voor een te klein dan een te groot model. Hetzelfde geldt wanneer je met een hoed een kerkdienst of lezing bijwoont. Wanneer je op zo’n moment een enorme hoed draagt, kan het zomaar zijn dat alle mensen achter jou niks meer kunnen zien. Houd hier dus rekening mee als je een hoed uitkiest of let goed op dat je niet vooraan gaat zitten en mensen het zicht ontneemt.

Ga je niet voor een hoed, maar voor een fascinator? Dan is het goed om te weten dat je een hoed rechts op het hoofd hoort te dragen. Zorg er daarnaast voor dat de fascinator goed vast zit en mooi in je kapsel is verwerkt. Of je nu een fascinator draagt of een ander type hoofddeksel, als dame is het niet de bedoeling dat je je hoed afzet. Na zonsondergang hoor je geen hoed meer te dragen, het is dan tijd voor een kledingwissel. Wil je meer weten over dresscodes en de etiquette? Lees dan hier verder over de verschillende dresscodes.

Leuke adresjes en merken

  • Op het Haagse Noordeinde zit de winkel van hoedenontwerper Berry Rutjes. Deze hoedenontwerpster heeft ook wel eens hoeden voor onze koningin Máxima gemaakt, zo was de fascinator die ze droeg naar de Britse Ascot bijvoorbeeld van haar hand. Je kunt hier dus heerlijk hoedjes bekijken en shoppen met een royal touch.
  • In het hartje Utrecht zit hoedenwinkel Jos van Dijck. Woon je niet in de buurt? Deze hoedenwinkel heeft een zeer uitgebreide webshop, waardoor je hier ook prettig online kunt shoppen.