© Photography Erwin Olaf

Koninklijke kapsels

Het lijkt misschien een open deur, maar het is voor een royale look vooral belangrijk dat je haar verzorgd is. Het haar van royals als Letizia van Spanje, Catherine van Engeland en Victoria van Zweden zit altijd onberispelijk. Zorg dus dat je haar fris gewassen is en regelmatig bijgepunt wordt. Verf jij je haar, zorg dan dat dit in een natuurlijke kleur is. Hoewel de etiquette niet meer zo strikt zijn als vroeger binnen het koninklijke huis, een royal met paars of groen geverfd haar hebben we nog niet voorbij zien komen. Het geblondeerde haar van Máxima met uitgroei is al een uitzondering op de koninklijke regel. Een natuurlijke, maar verzorgde look is de basis van een koninklijk kapsel. Heb je heel dun haar, dan kan het lastig zijn om een je haar een luxueuze uitstraling te geven. Dun haar komt ook bij onze royals voor. Om dit te camoufleren dragen sommigen extensions in hun haar, maar dit wordt subtiel gedaan en is vaak alleen zichtbaar als hierop wordt ingezoomd.

Los haar

Draag je jouw haar het liefst los? Dan bevind je je in goed gezelschap! Koningin Máxima staat bekend om haar asymmetrische knot, maar wie goed oplet en telt, komt er al snel achter dat onze koningin het haar het liefst los draagt. Catherine uit Engeland lijkt ook het haar graag los te dragen, in het begin werd ze hierom zelfs bekritiseerd. Het zou niet koninklijk zijn en men vond dat ze teveel aan het haar zat bij officiële gelegenheden. Dit zou niet koninklijk overkomen volgens de critici. Gelukkig lijkt de jonge generatie royals zich van al deze kritieken niet teveel aan te trekken, want we zien hen allemaal geregeld met los haar.

Om te zorgen dat los haar er koninklijk uitziet, is het belangrijk dat de basis goed is. Zorg dus weer dat je haar goed verzorgd is en afgestyled. Ga jij voor een stijl kapsel, haal dan nog even een stijltang door je haar. Wil je juist een koninklijke krul? Ga dan in de weer met een krultang, maar maak het niet te bont. Wie stijlvol en elegant voor de dag wil komen, zorgt ervoor dat zijn kapsel nooit over de top is. Zorg eventueel voor een volumepoeder om je kapsel niet te sluik langs je hoofd te laten vallen en spray er een beetje haarlak in om te zorgen dat je kapsel de hele dag blijft zitten.

Ga je naar een feest wat de hele dag duurt? Realiseer je dan dat los haar het meest gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Waait het erg, dan zal je kapsel al snel niet meer hetzelfde zitten als toen je het huis verliet. Hetzelfde geldt wanneer het vochtig weer is. Los haar gaat dan al snel pluizen, houd hiermee rekening als je er een hele dag goed uit wil zien. Een oplossing kan zijn om je krul- of stijltang in de auto mee te nemen en om een klein busje haarlak in je tas te doen, zodat je in noodgevallen snel je kapsel bij kan werken.

Met een goede krul- of stijltang kun je zelf je haar eenvoudig stylen

Paardenstaart

Sommige kappers noemen de paardenstaart het joggingpak onder de kapsels. Onze royals laten zien dat dit onzin is. Regelmatig worden ze met een chique paardenstaart gespot op officiële gelegenheden. Koningin Máxima draagt haar paardenstaart meestal laag in de nek en gebruikt hierbij soms extensions. Duchess Catherine draagt de paardenstaart meestal naar wat minder formele gelegenheden en hoger op het hoofd. Hierbij is de staart vaak keurig verzorgd en is de krultang subtiel gebruikt om de staart een speelse slag te geven.

Wat hebben alle koninklijke paardenstaarten gemeen? Je ziet het elastiekje niet. Zodra de royals bij een officiële gelegenheid een paardenstaart dragen, is het elastiekje altijd weggewerkt onder het haar. Het is heel simpel om dit na te doen. Van alle koninklijke kapsels is deze paardenstaart het meest eenvoudig om te kopiëren. Nadat je een staart heb gemaakt, pak je een klein plukje haar tussen je vingers en draait dit een aantal keer om je staart heen. Vervolgens pak je een schuifspeldje om het uiteinde van dit plukje van te zetten. Vervolgens spray je een beetje haarlak hierop om de uiteinden in je kapsel te laten verdwijnen. De eerste keer moet je misschien een paar keer oefenen voordat je kapsel perfect zit, maar wanneer je dit een paar keer hebt geprobeerd, zal je al snel zien dat dit koninklijke kapsel een fluitje van een cent is.

Half opgestoken haar

Tussen los haar en opgestoken haar zitten nog heel veel kapsels in. Het meest bekende kapsel in dit genre is waarschijnlijk de haardracht van Duchess Catherine op haar trouwdag. Op deze speciale dag had ze het haar mooi gekruld en half los en half opgestoken. Ook onze koningin Máxima draagt het haar regelmatig half los en half opgestoken, soms met een sieraad zoals een broche erin verwerkt. Zulke kapsels zijn leuk om naar te kijken en ter inspiratie, ze laten zien dat er veel meer mogelijk is dan alle bekende koninklijke kapsels. Wel zijn deze kapsels vaak lastig na te maken en heb je hier hulp bij nodig van een professionele kapper. Half opgestoken haar zakt namelijk snel uit.

Met een haardonut in je eigen haarkleur kun je eenvoudig zelf je haar opsteken  

Opgestoken haar – overdag

De royale look van onze koningin Máxima wordt onder meer gecreëerd door de asymmetrische knot. Ook prinses Victoria draagt graag een knot, al zit deze veel strakker en midden op het achterhoofd. Wie de koningshuizen volgt, kan als snel concluderen dat koninklijke knotten bij de signatuur van onze prinsessen en koninginnen horen. Niet zo gek als je bedenkt dat een goedgemaakte knot de hele dag blijft zitten en goed combineert met een hoed. Hoe maak je alleen zo’n koninklijke knot? De eerste keren zal dit niet eenvoudig zijn, maar wie de kunst eenmaal onder de knie heeft, zal hier de rest van zijn leven profijt van hebben. Het is dus de moeite waard om hier wat tijd voor uit te trekken, zodat je voortaan koninklijk voor de dag kan komen op een bruiloft, feest of belangrijke zakelijke meeting.

In de eerste plaats begin je met het maken van een staart. Wil je een asymmetrische knot zoals Máxima, dan plaats je de staart op de plek waar je wil dat de knot komt. De paardenstaart is de basis van de kapsel. Besteed hier al veel aandacht aan, zodat je knot straks perfect wordt. Wil je van voren een lok of een scheiding in je kapsel, zorg dan dat deze al in je paardenstaart zit.

Heb je lang en dik haar dan kan je vervolgens driekwart van de staart pakken en daar een knot van draaien die je vastzet met een elastiekje en schuifspeldjes. Heb je dun haar of vrij kort haar? Dan kan je een haardonut gebruiken of een haarstukje vastzetten in je staart en daar een knot van maken. Ook is het een optie om de staart te touperen voor meer volume. Veel kappers doen dit sowieso om te zorgen dat de knot goed stevig zit en niet gaat uitzakken gedurende dag.

Als je basisknot af is, doe je het haar wat je niet hebt gebruikt (en niet hebt getoupeerd) over de knot heen draperen. Dit kan je voorzichtig met een kam of borstel doen. De uiteinden van dit haar zet je vast met schuifspeldjes die je in de knot laat verdwijnen. Schud een paar keer met je hoofd om te kijken of alles solide zit. Als dit het geval is, kan je haarlak over je kapsel spuiten. Doe dit gelijkmatig en van een afstandje van zo’n 20 á 30 cm om te zorgen dat je kapsel er natuurlijk uit blijft zien. Met de haarlak kan je ook de laatste piekjes die uitsteken verstoppen. Het is ook een mogelijkheid om een haarnetje te gebruiken. Misschien een beetje ouderwets, maar Duchess Catherine van Engeland gebruikt dit hulpmiddel regelmatig om opgestoken haar op zijn plek te houden.

Opgestoken haar – ’s avonds

De koninklijke knot is natuurlijk niet het enige opgestoken kapsel wat de royals dragen. Letizia van Spanje en Mathilde van België hebben bijvoorbeeld wel eens ingenieuze vlechten in hun opgestoken kapsels verwerkt. Vooral tijdens staatsbanketten worden we elke keer weer verrast met nieuwe variaties en zien we de meest prachtige opgestoken kapsels voorbij komen. Vaak wordt bij deze gelegenheden gebruik gemaakt van extensions of andere haarstukken. Het creëren van dergelijke kapsels is niet eenvoudig en kan dan ook het beste aan een professional worden overgelaten. Vanzelfsprekend is het wel heel leuk om bij de royals inspiratie op te doen.

Korte koninklijke kapsels

Van de jonge generatie royals heeft vrijwel iedereen lang haar, alleen Charlene van Monaco en Mathilde uit België hebben een kort kapsel. Heb jij kort haar, maar wil je gaan voor een koninklijke look? Eigenlijk gelden dan dezelfde regels als voor dames met lang haar. Zorg dat je het goed verzorgt en ga voor een natuurlijke haarkleur. Prinses Beatrix en Mathilde van België gebruiken duidelijk krullers om hun koninklijke look compleet te maken. Daarnaast is ook haarlak essentieel om te zorgen dat je korte kapsel de hele dag hetzelfde blijft zitten. Of je hiervan zoveel moet gebruiken als prinses Beatrix is de vraag. Het oogt wat natuurlijker om hier iets bescheidener mee om te gaan, maar vanzelfsprekend is dit persoonlijk.

Goede haarlak is essentieel als je wil dat je kapsel gedurende de dag blijft zitten 

Assistentie

Heb jij een koninklijk kapsel op het oog, maar kan je wel wat assistentie gebruiken? Dat is niet zo gek, want ook de royals krijgen natuurlijk hulp bij het creëren van hun koninklijke look. Veel mensen zijn benieuwd wie Máxima’s haar doet. De laatste jaren is dit op belangrijke momenten Elles Nijkamp, zij verzorgde bijvoorbeeld Máxima’s haar op de dag van de inhuldiging. Onze koningin maakt echter lang niet elke dag gebruik van een kapster en wanneer ze hier wel voor kiest, is dit lang niet altijd dezelfde. Zo laat ze ook met regelmaat haar kapsel verzorgen door Hildo Groen of Ilham Mestour. Op haar trouwdag maakte Máxima gebruik van de kapper van kapsalon Hervé International. Al deze coiffeurs werken niet alleen maar voor Máxima, dus wie een keer een koninklijk kapsel wenst, kan zich tot één van hen wenden. Helaas beschikken de meeste van ons niet over zo’n groot budget als het koningshuis.

Wil je graag een koninklijke look, maar is je budget niet toereikend, dan kan je natuurlijk altijd zelf proberen om met bovenstaande tips eenzelfde kapsel te creëren. Dit zal lang niet altijd direct lukken, maar oefening baart kunst. Zeker de koninklijke paardenstaart en de knot zijn na wat oefening eenvoudig zelf te maken. Hetzelfde geldt voor mooi gestyled los haar. Wil je een flink uitpakken en een goed opgestoken kapsel? Dan kan de kapper op de hoek dit vast ook. Vooral kappers die bruidskapsels maken kunnen vrijwel allemaal een mooie asymmetrische knot creëren á la Máxima. Natuurlijk vraagt een normale kapper hier ook geld voor, maar dit bedrag zal aanzienlijk lager zijn dan de kappers van onze koningin. Daarnaast zal je zo’n kapsel waarschijnlijk ook voor een speciale gelegenheid willen. Ga op zo’n moment creatief om met je budget, tegenwoordig kan je bij de grote modeketens al voor een prikkie een feestelijke jurk scoren. Op die manier houd je geld over voor een kapper die je stijlvolle look compleet kan maken.

Samengevat

  • Zorg voor fris gewassen haar
  • Kies voor een natuurlijke haarkleur
  • Ga overdag voor een verzorgd maar eenvoudig kapsel, zoals een elegante paardenstaart, knot of verzorgd los haar.
  • Pak uit bij een feestje. Waarschijnlijk heb jij geen hofdame die je kan helpen, dus zorg dat je zelf haarlak, speldjes e.d. achter de hand hebt, mocht je kapsel uitzakken gedurende het feest.