© RVD – Jeroen van der Meyde

Koninklijk trouwen

Iedere vrouw wil zich wel een keer een prinses wanen. Je trouwdag is hét moment om dit te verwezenlijken. Op deze dag kan je natuurlijk enorm uitpakken en koninklijk voor de dag komen! Hoe geef je jouw bruiloft die koninklijke touch? Dit zit hem niet alleen in de jurk, maar ook in je accessoires en make-up. Om er echt een sprookjeshuwelijk van te maken, kan je de dag opsplitsen. De meeste royals trouwen verspreid over twee dagen. De dames dragen een mantelpakje naar het stadhuis en een prachtige trouwjurk tijdens het kerkelijk huwelijk op een andere dag. Zo zijn er wel meer royale gebruiken rond een trouwdag. Lees snel verder als je jouw huwelijk ook koninklijke allure wil geven.

Koninklijke outfits

Prinsessen en koninginnen trouwen meestal én in het stadhuis én in de kerk. Naar het stadhuis dragen ze meestal een kleurrijk mantelpakje met hoed en tijdens het kerkelijk huwelijk een schitterende witte jurk. Soms dragen ze ’s avonds op het feest weer een andere jurk. De koninklijke dames halen vaak alles uit de kast op hun trouwdag! Waarschijnlijk heb jij niet hetzelfde budget tot je beschikking als de dames met blauw bloed en dat hoeft ook helemaal niet om er geweldig uit te zien op je trouwdag.

Stadhuis

Trouw je zowel voor de kerk als in het stadhuis? Dan is het leuk om verschillende outfits aan te trekken. Naar het stadhuis kan je een pakje of jurkje aan doen met een hoed of fascinator. Zorg dat het jurkje of pakje een nette lengte heeft en van een mooie stof is gemaakt. Meestal plan je een huwelijk ver vooruit, dus kun je voor deze outfit een uitverkoop meepakken om voor een niet al te hoge prijs je outfit met bijbehorende accessoires te scoren. Trouw je alleen voor de wet en niet in de kerk, dan doe je natuurlijk direct je trouwjurk aan.

Door op je uitnodiging een dresscode te vermelden, kun je ervoor zorgen dat niet alleen jijzelf er koninklijk uitziet, maar de gasten ook. Wanneer de dames bijvoorbeeld een mooie cocktailjurk dragen en een hoed, zorgt dit voor een extra feestelijke touch op je huwelijksdag.

Koninklijke trouwjurken

Alle koninklijke trouwjurken hebben één ding met elkaar gemeen en dat is dat ze een stuk minder bloot zijn dan de gemiddelde trouwjurk. In de meeste bruidszaken zie je veel strapless jurken, maar royals doen niet mee aan deze trend. Wil je een trouwjurk met koninklijke allure ga dan voor een jurk die niet veel decolleté showt en het liefst ook je schouders bedekt. Past dit niet bij je dan kan je altijd voor een kanten top over je (strapless) trouwjurk gaan.

Stof

Kies voor een jurk van een mooie stof, royals zijn dol op zijde. Dit is natuurlijk een prachtige stof, maar vaak erg kostbaar en kreukt snel. Gelukkig zijn er tegenwoordig synthetische varianten op de markt die niet van echt te onderscheiden zijn. Denk je de jurk van je dromen te hebben gevonden? Bekijk dan ook de stof in daglicht om er zeker van te zijn dat de stof niet teveel glimt. Aan een sterke glans kan je namelijk vaak afleiden dat een stof synthetisch is.

Kanten elementen in de jurk zijn ook erg mooi. Máxima had subtiele stukken kant in haar trouwjurk verwerkt. Catherine uit Engeland ging voor een kanten top en details hiervan aan de onderzijde van haar jurk. Ga jij ook voor kant in je trouwjurk? Let er dan op dat dit gedeelte perfect om je lichaam aansluit. Kant dat te strak om je lichaam zit, ziet er namelijk niet flatteus uit.

Pasvorm

Naast het model en de stof is de pasvorm van de jurk ook erg belangrijk. Aangezien jouw trouwjurk waarschijnlijk niet speciaal voor jou is gemaakt, zal deze vermaakt moeten worden. Wees kritisch op het uiteindelijke resultaat, want een jurk die niet goed past ziet er niet chique uit. De meeste prinsessen trouwen in jurken die wijd uitlopen. Heb jij ook zo’n jurk? Dan is de pasvorm van het lijfje het belangrijkste. Let daarnaast ook op de lengte van de jurk. Laat de zoom afspelden als je de schoenen aanhebt die je op jouw trouwdag gaat dragen, zodat je er zeker van bent dat de jurk niet te kort of te lang wordt.

Budget

Elk meisje dat wil trouwen als een prinses, maakt zich zorgen om het budget. Trouwjurken zijn namelijk niet goedkoop. Toch is er in bijna elk budget wel een prachtige trouwjurk te vinden. Zo zijn er naast outlets ook tweedehands trouwjurken te vinden. Schrikt het idee van een tweedehands jurk je af? Besef dan dat de jurk maar één keer eerder is gedragen en dat deze dus zo goed als nieuw is. Vind je tweedehands ook geen jurk binnen je budget, dan is het een optie om een trouwjurk te huren. Wanneer je een tweedehands jurk koopt of er eentje huurt, dan is het erg belangrijk dat hij goed vermaakt wordt. Als de jurk perfect zit, zal iedereen denken dat de jurk nieuw is en voor jou gemaakt. Houd met de vermaak kosten rekening als je een budget opstelt.

Eén trouwjurk, twee looks

Kan je voor jouw budget een trouwjurk vinden naar wens, maar had je eigenlijk twee jurken gewild? Dan is het ook een optie om voor één jurk te gaan met daar overheen een kanten top of jasje. Ook zijn er jurken waaraan de mouwtjes geknoopt zitten.

Een losse rok met daarop een los lijfje is tegenwoordig populair en ideaal. Door hiermee te spelen, kan je twee verschillende looks creëren waardoor het lijkt alsof je verschillende jurken draagt. Ideaal als je overdag een andere jurk wil dragen dan ’s avonds op het feest.

Leuke adresjes en merken

  • Trouwjurken van Jesus Peiro en Rosa Clara hebben een koninklijke allure. Nieuw zijn ze best prijzig, maar je kunt tweedehands ook naar dit merk zoeken.
  • Een mooie tweedehands trouwjurk vinden, is nog niet zo makkelijk. Online kun je van alles vinden, maar een bruidsjurk moet je toch echt passen en ervaren om te kunnen beoordelen of dit dé jurk is voor jou. De meeste dames die van vintage houden kennen Laura Dols wel, maar wist je dat ze ook een bruidsatelier hebben? Hier vind je de mooiste vintage bruidsjurken en kun je de stoffen voelen en de jurken passen, zodat je zeker weet dat de jurk perfect bij jou past.